sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Yksinäiset sunnuntait ja viikkorytmi hakusessaMeillä on täällä täysi iltatohina päällä. Iltapuuroja syödään, hampaita pestään ja yöpukuja vaihdetaan perinteisen riehunnan saattelemana. Mies on ollut päivän töissä ja työpäivän jälkeen vielä harrastuksessa, joten minä otin / sain omaa aikaa nyt keskellä iltatoimia. Ihana uppoutua blogin kirjoittamiseen, vaikka volyymit vielä ovatkin kohtalaisen korkealla tuolla oven toisella puolen!

Sunnuntain viettäminen yksin lasten kanssa tuntuu aina hiukan erilaiselta kuin tavallisena arkipäivänä. Arkisin on helppo löytää puistoseuraa naapuruston äideistä, tai mennä perhekerhoon lasten kanssa. Ihan vain kotona sisälläkin oleminen on arkipäivisin helpompaa, kun tietää, että monet muutkin hoitavat lapsiaan samaan aikaan yksin kotona. Sunnuntaina useat perheet viettävät aikaa perheen kanssa tai lähtevät pois kotoa viikonlopuksi. Ainakin täällä meidän kulmilla leikkipuistossa ei ole viikonloppuisin samalla tavoin väkeä kuin arkisin.

Tänään nähtiin hetki aurinkoa ikkunan takaa. Hiukan nahistuneet tulppaanit hehkuivat valossa.
Kun mies on viikonloppuisin töissä, koen itseni yksinäisemmäksi kuin arkisin. Tästä tunteesta iso osa taitaa tulla siitä ajatuksesta, että viikonloppuna perheen kuuluisi jonkin sanattoman yhteiskunnallisen normin mukaan olla koolla. Kukapa sen määrittelee, milloin perheen kuuluu tai ei kuulu olla yhdessä, kunhan yhteistä aikaa joskus on. Silti on vaikeampi olla yksin lasten kanssa silloin, kun itsellä on tunne, että ”kaikki muut” ovat perheensä kanssa. Minun kohdallani tämä tunne juontaa varmaankin lapsuudestani, jossa viikot seurasivat toistaan hyvin säännöllisinä. Lauantai-iltaisin oli sauna, sunnuntai oli pyhäpäivä ja maanantaista perjantaihin elettiin säännöllistä arkea.

Olen ryhtynyt piirtämään esikoisellemme viikkokalenteria paperille. Piirrän aina näin sunnuntaisin tulevan viikon aikataulun sellaisena kuin sen tässä vaiheessa tiedän. Huomaan, että lapsi kaipaa samalla tavoin kuin minä itsekin selkeyttä viikkorytmiin. Lapsi ilahtuu, kun voi seurata viikkokalenteristaan viikon etenemistä. Näin saan luotua lapselle (ja ehkä myös itselleni) hiukan enemmän viikkorytmiä kuin mitä sitä olisi ilman konkreettista viikkotaulukon piirtämistä. 

 Jos teillä jollakulla on ideoita, miten saada muodostettua selkeämpää viikkorytmiä tällaisessa epäsäännöllisen vuorotyön rytmittämässä elämässä, otan ilolla kaikki vinkit vastaan!     

Tärkeät leikit saivat tänään jäädä odottamaan aamua.
Minun kirjoittaessani tätä tekstiä mies on saanut lasten iltatoimet tehtyä. Taidan mennä vielä antamaan lapsille hyvänyönsuukot. Mukavaa sunnuntai-iltaa!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti